Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς

Home » Υπηρεσίες » Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς

Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς: Τι Είναι;

Η Mαγνητική Tομογραφία Καρδιάς διενεργείται σε μαγνητικό τομογράφο, ο οποίος χρησιμοποιεί μαγνητικό πεδίο υψηλής ισχύος και ραδιοκύματα, για τη σάρωση και τη δημιουργία εικόνων του μυοκαρδίου και παρακείμενων δομών. Δεν χρησιμοποιεί ιονίζουσα ακτινοβολία, η οποία απαιτείται σε άλλους τύπους απεικόνισης, όπως η αξονική τομογραφία, και επομένως δεν παρατηρούνται γνωστές επιβλαβείς μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Η Μαγνητική Τομογραφία προσφέρει εξαιρετική δυνατότητα αξιολόγησης των δομικών και αιμοδυναμικών χαρακτηριστικών της καρδιάς. Τα δεδομένα από αυτόν τον τύπο καρδιακής απεικόνισης, όταν χρησιμοποιούνται στο κατάλληλο κλινικό περιβάλλον, μπορούν να παρέχουν στον κλινικό ιατρό διαγνωστικές και προγνωστικές πληροφορίες που διαφορετικά δεν θα ήταν διαθέσιμες.

Σε αντίθεση με την ηχοκαρδιογραφία, η οποία περιορίζεται από τα ακουστικά παράθυρα, η Μαγνητική Τομογραφία μπορεί πλέον να παράγει εικόνες υψηλής χωρικής ανάλυσης της καρδιάς σε οποιοδήποτε επίπεδο, χωρίς την ανάγκη έκθεσης του εξεταζόμενου σε ιονίζουσα ακτινοβολία, όπως στην αξονική τομογραφία.

Αυτές οι εξελίξεις επέτρεψαν την αποτελεσματική εφαρμογή της Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδίας για την εκτίμηση της σοβαρότητας και του μηχανισμού βαλβιδοπαθειών, απεικόνισης καρδιακών όγκων, ποσοτικοποίησης ενδο- και εξωκαρδιακής επικοινωνίας, της μορφολογίας και λειτουργικότητας του μυοκαρδίου, καθώς και της δομικής και λειτουργικής αξιολόγησης των στεφανιαίων αγγείων.

Τι δείχνει η Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς

Οι συνηθέστερες ενδείξεις της εξέτασης είναι οι εξής:

  • Λειτουργικότητα και μορφολογία της καρδιάς

    Η εξέταση παρέχει υψηλής ανάλυσης εικόνες, χωρίς να απαιτείται χρήση σκιαγραφικής ουσίας, και αποτελεί το πρότυπο (“golden standard”) για την εκτίμηση της λειτουργικότητας της δεξιάς και της αριστερής κοιλίας. Επίσης, παρέχει εικόνες υψηλής αντίθεσης και χωρικής ανάλυσης όλων των καρδιακών δομών, καθώς και των μεγάλων αγγείων. Σε αντίθεση με άλλες τεχνικές, όπως το διαθωρακικό ηχοκαρδιογράφημα, η μαγνητική καρδιάς δεν περιορίζεται. Ακόμα και από πτωχά ακουστικά παράθυρα, παράγει πιο αντικειμενικές μετρήσεις και έχει υψηλή αναπαραγωγιμότητα.
  •  
  • Mαγνητική τομογραφία διάχυσης

    Mε αυτή την τεχνική γίνεται έγχυση ειδικού παράγοντα φόρτισης, ώστε να αναδειχθεί η ύπαρξη τυχόν ισχαιμίας του μυοκαρδίου. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν ο ιατρός υποψιάζεται ύπαρξη στεφανιαίας νόσου, έχει ελάχιστες παρενέργειες, υψηλή διαγνωστική αξία, ενώ η διάρκειά της δεν ξεπερνά τα 5 λεπτά.
  •  
  • Χαρακτηρισμός ιστού

    Αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη συνεισφορά αυτής της μεθόδου στη σύγχρονη καρδιολογία. Αυτή η τεχνική έφερε επανάσταση, καθώς έδωσε τη δυνατότητα στον διαγνώστη να δημιουργήσει ψηφιακά ιστολογικές εικόνες του μυοκαρδίου και να ανιχνεύσει με αυτό τον τρόπο ιστικές βλάβες, οι οποίες μέχρι τότε παρέμεναν αδιάγνωστες. Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι ιστικού χαρακτηρισμού. Ο πρώτος πραγματοποιείται με τη χρήση σκιαγραφικού παράγοντα (γαδολινίου), όπου λαμβάνονται εικόνες πρώιμης και όψιμης ενίσχυσης του καρδιακού μυός. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν να ανιχνεύονται βλάβες, όπως ουλές ή φλεγμονώδεις εξεργασίες. Ο δεύτερος αφορά την απεικόνιση ιστικού οιδήματος, η οποία είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε περιπτώσεις φλεγμονής, όπως η οξεία μυοκαρδίτιδα. Ο τρίτος είναι η χαρτογράφηση του μυοκαρδίου, η οποία ψηφιοποιεί και αντικειμενοποιεί σε μεγάλο βαθμό τον ιστικό χαρακτηρισμό και αποτελεί την πιο σύγχρονη εξέλιξη στον τομέα της καρδιακής μαγνητικής απεικόνισης.
  •  

Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς: Ενδείξεις

Χρησιμοποιώντας τις ανωτέρω τεχνικές ο κλινικός γιατρός μπορεί να παραπέμψει τον ασθενή του σε μια σειρά παθήσεων της καρδιάς όπως:

  • Oξεία μυοκαρδίτιδα

    Aποτελεί ίσως την πιο συνηθισμένη ένδειξη παραπομπής για μαγνητική τομογραφία καρδιάς, καθώς είναι η μόνη μέθοδος η οποία μπορεί να απεικονίσει τη φλεγμονή και το οίδημα που παρατηρείται σε αυτή τη νόσο. Επιπλέον, κρίσιμος είναι ο ρόλος των εξετάσεων για την παρακολούθηση της νόσου και την σωστή καθοδήγηση της θεραπευτικής αντιμετώπισης.
  •  
  • Στεφανιαία νόσος

    Ιδιαίτερα συχνή πάθηση με σημαντικές επιπτώσεις, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια. Η μαγνητική τομογραφία δείχνει την ισχαιμική ουλή, εκτιμά τη λειτουργικότητα της αριστερής και της δεξιάς κοιλίας ,καθώς και την ύπαρξη τυχόν βιωσιμότητας. Έτσι, παρέχει πολύτιμες πληροφορίες στον κλινικό και τον επεμβατικό καρδιολόγο όσον αφορά την επαναιμάτωση των στεφανιαίων αγγείων.
  •  
  • Κληρονομούμενες μυοκαρδιοπάθειες

    Είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των κληρονομούμενων καρδιοπαθειών, όπως η υπερτροφική , η διατατική, η αρρυθμιογόνος μυοκαρδιοπάθεια κ.ά., καθώς μπορούν να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η μαγνητική τομογραφία παίζει καίριο ρόλο στη διάγνωση της νόσου και την πρόγνωση των ασθενών, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες στον κλινικό ιατρό
  •  
  • Όγκοι της καρδιάς

    Είτε πρόκειται για πρωτοπαθείς, είτε για δευτεροπαθείς, γίνεται εκτίμηση των χαρακτηριστικών τους και πολλές φορές διαγιγνώσκεται ο τύπος του όγκου, χωρίς να χρειάζεται να υποβληθεί ο ασθενής σε βιοψία.
  •  
  • Βαλβιδοπάθειες

    Υπερέχει του ηχοκαρδιογραφήματος στην ποσοτικοποίηση της βαρύτητας βαλβιδοπαθειών, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ανεπάρκειας βαλβίδων, καθώς δεν στηρίζεται σε γεωμετρικές υποθέσεις αλλά υπολογίζει απευθείας τη βαρύτητα της πάθησης.
  •  
  • Ενδοκαρδιακές επικοινωνίες

    Αποτελεί τη μέθοδο εκλογής όταν υπάρχει υποψία επικοινωνίας και υπολογίζει με λεπτομέρεια τη σοβαρότητά της, οδηγώντας έτσι στην κατάλληλη θεραπεία.Η εξέταση διαρκεί τυπικά 30 έως 45 λεπτά με τον ασθενή σε ύπτια θέση. Ο εξεταζόμενος πρέπει να μπορεί να κρατά την αναπνοή του για αρκετές περιόδους 7 έως 15 δευτερολέπτων και να έχει έναν αρκετά κανονικό καρδιακό ρυθμό, προκειμένου να παραχθούν υψηλής ευκρίνειας εικόνες του καρδιακού μυός.
  •