Holter Ρυθμού

Home » Υπηρεσίες » Holter Ρυθμού

Holter Ρυθμού: Τι Είναι;

Η παρακολούθηση του περιπατητικού ηλεκτροκαρδιογραφήματος (Holter ρυθμού) βοηθά στη διάγνωση απρόβλεπτων και παροξυσμικών καρδιακών αρρυθμιών. Τέτοιες αρρυθμίες παρουσιάζουν συμπτώματα, που μπορεί ωστόσο να έχουν υποχωρήσει τη στιγμή που ο ασθενής επισκέπτεται τον καρδιολόγο. Εξαιτίας αυτού, πολλές συμπτωματικές αρρυθμίες είναι δύσκολο ή αδύνατο να διαγνωστούν σε ένα τυπικό ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Το Holter ρυθμού μπορεί να καταγράψει το ηλεκτροκαρδιογράφημα για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα – ημέρες, εβδομάδες ή ακόμα και χρόνια – για την ανίχνευση αυτών των τύπων σύντομων, παροξυσμικών, αλλά δυνητικά επικίνδυνων αρρυθμιών.

Γιατί να βάλετε Holter Ρυθμού;

Γενικά οι βασικές ενδείξεις τοποθέτησης Holter ρυθμού είναι η εξής:

  • Διερεύνηση συμπτωμάτων

    Όπως αίσθημα παλμών, με φυσιολογικό ηλεκτροκαρδιογράφημα. Επιπλέον, το ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να καταγράψει αρρυθμία, όπως έκτακτες κοιλιακές ή υπερκοιλιακές συστολές, η οποία χρήζει περαιτέρω ελέγχου.
  •  
  • Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας κατάλυσης στη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής

    Καθώς και άλλων αρρυθμιών.
  •  
  • Έλεγχος για δυνητικά επικίνδυνες αρρυθμίες

    Σε άτομα με ασθένειες που είναι γνωστό ότι προκαλούν αρρυθμίες, όπως το σύνδρομο μακρού QT, το σύνδρομο Brugada, η αρρυθμιογόνος μυοκαρδιοπάθεια της δεξιάς κοιλίας ή η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.
  •  
  • Διερεύνηση ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου άγνωστης αιτίας (κρυψιγενές εγκεφαλικό επεισόδιο)

    Τα οποίο μπορεί να οφείλεται σε ασυμπτωματική κολπική μαρμαρυγή.
  •  
  • Παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας

    Σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιαρρυθμικά φάρμακα.
  •  

Πως λειτουργεί το Holter Καρδιάς;

Το Holter ρυθμού χρησιμοποιεί μια ηλεκτρονική συσκευή, η οποία φέρει καλώδια ηλεκτροδίων, τα οποία κολλούν στο θώρακα του εξεταζόμενου, ώστε να καταγράφουν την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Τα σύγχρονα συστήματα είναι ιδιαίτερα εύχρηστα, μικρού μεγέθους και δεν προκαλούν ιδιαίτερη ενόχληση. Η τοποθέτηση γίνεται στο ιατρείο, διαρκεί λίγα λεπτά και ο ασθενής συνεχίζει κανονικά τις καθημερινές του δραστηριότητες, χωρίς καμία αλλαγή. Είναι σημαντικό να γίνεται καταγραφή στις τυπικές καθημερινές συνθήκες, ώστε να βρεθεί εάν υπάρχει κάποιο εκλυτικό αίτιο, σε περίπτωση που σημειωθεί κάποια αρρυθμία.

Σήμερα είναι διαθέσιμοι διάφοροι τύποι Holter ρυθμού, προσαρμοσμένοι για διαφορετικές κλινικές καταστάσεις. Ο συνηθέστερος τύπος είναι το Holter ρυθμού 24ώρου. Χρησιμοποιείται για να καταγράψει πιθανές αρρυθμίες στη διάρκεια ενός 24ώρου, για τις οποίες ο καρδιολόγος υποψιάζεται ότι εμφανίζονται σχετικά συχνά, δηλαδή ημερησίως ή τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα. Η ίδια συσκευή, συνήθως μπορεί να καταγράψει τον καρδιακό ρυθμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – εφόσον χρειαστεί – έως και για 7 ημέρες.

Όταν η ύποπτη αρρυθμία εμφανίζεται σχετικά σπάνια (λίγες φορές το χρόνο) – και εφόσον κριθεί απαραίτητο από τον καρδιολόγο – τότε μπορεί να γίνει εμφύτευση ενός ειδικού καταγραφέα, που ονομάζεται Loop Recorder. Πρόκειται για μια μικροσκοπική ηλεκτρονική συσκευή, η οποία εμφυτεύεται υποδορίως στο στήθος. Γίνεται με μια μικροεπέμβαση, η οποία διαρκεί 15 λεπτά περίπου υπό τοπική αναισθησία. Η συσκευή αυτή έχει τη δυνατότητα να καταγράφει τον καρδιακό ρυθμό για μεγάλες χρονικές περιόδους, έως και 2 χρόνια. Ειδικά όταν υπάρχει κλινική υποψία επικίνδυνης για τη ζωή του ασθενούς αρρυθμίας, η οποία εμφανίζεται σπάνια, η εμφύτευση Loop Recorder είναι η ενδεδειγμένη επιλογή.

Το Holter ρυθμού μπορεί να καταγράψει, εκτός από αρρυθμίες, και διαταραχές εκπόλωσης ή επαναπόλωσης (ST-T διαστήματος). Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε παθήσεις όπως η αρρυθμιογόνος μυοκαρδιοπάθεια και η αγγειοσυσπαστική στηθάγχη. Άλλα στοιχεία που μπορεί να παρέχει, είναι η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (heart rate variability), η οποία προσφέρει σημαντικές προγνωστικές πληροφορίες.

Το Holter ρυθμού αποτελεί βασική και πολύτιμη διαγνωστική μέθοδο στη σύγχρονη καρδιολογία. Οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις προσφέρουν συσκευές μικρότερου μεγέθους με περισσότερες δυνατότητες στη διάθεση του κλινικού καρδιολόγου.